© Rootsville.eu

Nick Dittmeier & The Sawdusters (US)
Blue Rooster Event
Hanewijk Werchter (26-09-2024)

reporter & photo credits: Freddie

info band: Nick Dittmeier & The Sawdusters
info organisatie:
Blue Rooster Events
booking: Rootstown

© Rootsville 2024


Vanavond staan we aan de vooravond van een druk weekendje en beginnen eraan met een 'Blue Rooster Event'. Op bezoek zijn hier 'Nick Dittmeier & The Sawdusters' uit de United States. Benieuwd of deze uit de 'Hoosier State' AKA Indiana afkomstige muzikanten zich ook te goed gaan doen aan een 'Hanewijk Tripel', iets waaraan wij ons weerom zullen gaan wagen want het is weer een tijdje geleden. Voor Nick Dittmeier zal het op de laatste nacht in hier in België hoogstwaarschijnlijk wel al even wegdromen naar de samensmelting van de 'Ohio River' en 'Wabash River', maar ook hier in Rotselaar is er een bijeenkomen van twee rivieren, zijnde de 'Demer' en de 'Dijle'. Hun 'tour' begon eind augustus in Duitsland en met ook passages in 'Eetcafé Barzoen' in Turnhout en een uitstapje langs de 'Lampadaire Sessions' in het Aalsterse Meldert eindigen ze hier na een volledige maand door Europa en voornamelijk, on shaky grounds bij onze Oosterburen, te hebben rond gereisd hier gewoon op dit 'Blue Rooster Event' in Werchter.

Er is weeral een jaartje voorbij toen we 'Nick Dittmeier & The Sawdusters' te horen kregen, toen in 'Café De Garde' in de Gijmel (Langdorp). In 2021 stonden ze ook op het 'Gevarenwinkel Festival' en zodoende brachten, we maar enkele werkers van 'het' huis mee naar de 'Hanewijk'. Weerom een gezellige boel hier bij Kris Bries en zijn haantjes en kippetjes en laat ons eerlijk zijn, meer moet dat niet zijn voor A Night Out Into Town. Onze stammtisch was weerom goed gevuld met muziekliefhebbers en heel veel 'Hanewijk Tripel'. De tentoongestelde kunstwerken onder de noemer 'Blue Rooster Meets Art' vanavond zijn van de hand van Werchterse kunstenaar 'Jos Van Moorhem' die ons helaas in 2017 kwam te verlaten.

Nick Dittmeier & the Sawdusters begrijpen dat country en Americana, zoals alle langlopende muziekgenres, af en toe zonder pardon op één lijn moeten worden gebracht om relevant te blijven, al hangt er hier aan de inkom het bordje 'Linedancers Will Be Removed from The Dancefloor' (grapje). Ze brengen onvervalste 'Americana Roots Rock' en in hun merchandising zit hun nieuwste EP 'Fast Fashion' welke in juni werd uitgebracht. Vandaag laat hij zich omringen door zijn trouwe drummer Josh Bradley en aan de gitaar met de dikke snaren hebben we een nieuw gezicht, the lady in red, Shelly Anderson.

Met als opener 'I Suppose' zitten we meteen op het goede spoor met eentje uit hun succesvolle album 'Heavy Denim' uit 2022. 'Centralia' komt dan weer uit het in 2016 uitgegeven 'Midwest Heart Southern Blues' en zo weten de fans dat ze van een bloemlezing kunnen genieten van hun uitgebreid arsenaal originals en zo kunnen Nick en zijn Sawdusters blijven doorgaan, 'All Damn Day'. Uiteraard zijn ze gekend om hun eigen sound maar nu en dan ontwaren we toch wel even de 'swamp blues' van CCR. Niet moeilijk want Nick is zonder meer een look-a-like van Doug Clifford, al speelt hij wel uitstekend gitaar. Het beroeren van snare & toms hier vanavond dat is voor Josh Bradley.

Met 'Running Away' komen we dan bij de nieuwe EP 'Fast Fashion', eentje dat achteraf wel vlotjes over de toonbank zal gaan. Het soort Country-Americana dat ze brengen blijkt hier op dit 'Blue Rooster Event' bijzonder goed in de smaak te vallen en zo wordt deze concertruimte weerom goed gevuld vanavond. Iets wat we stilaan hier als een certitude kunnen beschouwen. Met 'Hotel Pens' bevinden we ons terug bij het 'Heavy Denim' album dat hier ook als vinyl beschikbaar is.

Nick bezorgt ons hier vanavond een quasi feilloos gitaarspel al mocht er bij de country songs voor mezelf een beetje meer 'Twang' te horen zijn. Bij 'Can't Go Home' krijgen we zo ook een samenzang met Shelly en Josh als backing vocals. Een nummer waarop het lekker meedeinen is. 'Wildcat Creek' en 'Rhythm of the Train' zijn dan weer typerende countrynummers waarin we ons dan weer perfect kunnen inleven. Genieten deden we zeker ook bij de zeldzame cover 'Mercedes Benz' van Janis Joplin als was het vanavond niet 'A Capella'.

Het was al een tijdje tot ons doorgedrongen dat deze 'Hoosiers' het bij 1 set zouden gaan houden maar het werd tenslotte eentje van bijna twee uur. Zo kregen we ook nog 'Doin,' Things For The Wrong Reason' en na 'The Poet, The Priest and Me' was 'MC' Kris er als de kippen bij om zo nog een bisnummer uit de brand te slepen. Een geslaagde avond en zoals het hier de gewoonte is weerom iets totaal anders en net dat maakt het hier juist uitnodigend. De mannen van 'Sound & Vision' hadden hun hier weer van hun beste kant laten zien en horen maar helaas...was dit ook het laatste concert van 2024. Niet dat 'Kris & Co' geen inspiratie meer hebben maar eerder omdat anders de quota van de 'Hanewijk Tripel' niet op peil kan worden gehouden...LOL. De quota van die van onze 'stammtisch' was de '15' voorbij.

Het was weer een prachtig seizoen hier in de 'Hanewijk' met zoals vorige keer de blues, soul en gospel van 'The Cinelli Brothers', in april kregen ze hier 'The Dawn Brothers' op bezoek en zo wordt de spreekwoordelijke lat hier alsmaar hoger gelegd. Misschien ook eens denken om de dobbelsteentjes te laten rollen want 'Every Time I Roll The Dice' It's Like Rollin' A Seven'. We wensen Nick Dittmeier & the Sawdusters een behouden terugreis en wensen ook 'Phillipe Martello' een spoedig herstel. Have A Save Trip Home! en zo kan Kurt van 'Rootstown' alvast beginnen met het organiseren van 'Tour 2025'.